INOVATIVNE IDEJE IN TEHNOLOGIJE ZA ČISTEJŠO UPORABO DOMAČIH OGREVALNIH SISTEMOV NA BIOMASO

by BB-CLEAN funded by ERDF - Alpine Space Project

Submit your own idea/concept/solution
2
3
innovation_w250h150o
challenge Owners

Posted by Marc on 25-06-2019 - Last updated on 15-04-2021

Nepravilna raba lesa v domačih ogrevalnih sistemih na biomaso (dimniki, vložki in peči) je resen problem v alpski regiji. Emisije starih peči na drva in odprtih kaminov so zelo visoke, predvsem emisije trdnih delcev (vključno s črnim ogljikom). To želimo spremeniti, zato iščemo vaše ideje in izkušnje! Ta izziv je del projekta Interreg-Alpine Space - BB-CLEAN: Strateška orodja za trajnostno rabo biomase z namenom zmanjševanja onesnaženja iz malih kurilnih naprav. Gre za mednarodni izziv, ki bo v angleškem, nemškem, francoskem, italijanskem in slovenskem jeziku. Vse ideje bodo prevedene in povzete v angleškem jeziku. VPRAŠANJA: 1. Katere tehnične rešitve ste sami uporabili oziroma ste videli uporabljene ali pa bi jih predlagali za optimizacijo ogrevanja gospodinjstev na biomaso (zlasti za dimnike) in zmanjšanje emisij delcev (vključno s sajami)? 2. Kakšne so vaše zamisli za zmanjšanja emisij trdnih delcev (PM) v gospodinjstvih? 3. Katere prakse bi po vašem mnenju omogočile učinkovitejše ogrevanje? 4. Katero vrsto biomase / lesa bi uporabili?

OZADJE:

Problem neučinkovitega gorenja biomase se kaže v visoki koncentraciji trdnih delcev v zraku (vključno s črnim ogljikom) in drugih emisij. V Nemčiji so npr. emisije delcev (PM), povezane z ogrevanjem gospodinjstev z lesom dvakrat višje od emisij, ki jih povzroča cestni promet.

Zato je potrebno ta problem urgentno rešiti!

Najboljših 10 izbranih idej bo predstavljenih na naši spletni strani projekta, v projektnih poročilih ter na profilih socialnih medijev projektnih partnerjev. Najboljše tri ideje bomo tudi finančno nagradili:

1. mesto: 100 €

2. mesto: 60 €

3. mesto: 40 €

VPRAŠANJA:

1. Katere tehnične rešitve ste sami uporabili oziroma ste videli uporabljene ali pa bi jih predlagali za optimizacijo ogrevanja gospodinjstev na biomaso (zlasti za dimnike) in zmanjšanje emisij delcev (vključno s sajami)?
2. Kakšne so vaše zamisli za zmanjšanja emisij trdnih delcev (PM) v gospodinjstvih?
3. Katere prakse bi po vašem mnenju omogočile učinkovitejše ogrevanje?
4. Katero vrsto biomase / lesa bi uporabili?

V okviru projekta Interreg-Alpine Space - BB-CLEAN - bomo predložili številne izzive, ki potrebujejo inovativen pristop, kot podpora bolj trajnostni rabi (izgorevanju) biomase v alpski regiji.

V alpski regiji je treba podpreti boljšo izrabo lokalnih virov in povečati energetsko samozadostnost, obenem pa zmanjšati vplive na podnebje in okolje (EUSALP, AG9). Biomasa predstavlja lokalni vir in je cenovno dostopna, z izgorevanjem pa se izognemo fosilnim emisijam CO2. Zato je uporaba biomase v tej regiji strateškega pomena. Kljub temu lahko nepravilno izgorevanje biomase povzroči stalne emisije trdnih delcev (PM), s katerimi prebivalstvo in lokalna uprava pogosto niso seznanjeni. Te vplivajo na naravne ekosisteme, na zdravje ljudi in celo na podnebne spremembe zaradi vsebnosti črnega ogljika v PM, ki nastajajo ob izgorevanju biomase.

DODATNE INFORMACIJE in kontakt:

https://www.alpine-space.eu/projects/bb-clean/en/home

Marc

marc.tobias@econcept.org

Comments

 1. djpodgy djpodgy

  1. Dvra kupujemo spomladi in jih skladiščimo pod streho, kjer se čez leto dobro osušijo, da pozimi kurimo suha drva.

  2. Da se drva oz. biomasa dobro posušijo in tako ne gre veliko trdih delcev v zrak.

  3. Sofinanciranje visokoučinkovitih kotlov.

  4. Polena

 2. movember movember

  Katere tehnične rešitve ste sami uporabili oziroma ste videli uporabljene ali pa bi jih predlagali za optimizacijo ogrevanja gospodinjstev na biomaso (zlasti za dimnike) in zmanjšanje emisij delcev (vključno s sajami)?

  - nobenih

  2. Kakšne so vaše zamisli za zmanjšanja emisij trdnih delcev (PM) v gospodinjstvih?

  - mogoče kaki filtri

  3. Katere prakse bi po vašem mnenju omogočile učinkovitejše ogrevanje?

  - nove ogrevalne naprave

  4. Katero vrsto biomase / lesa bi uporabili?

  - sušena brezova drva

 3. damjana.podpecan damjana.podpecan

  1.  Katere tehnične rešitve ste sami uporabili oziroma ste videli uporabljene ali pa bi jih predlagali za optimizacijo ogrevanja gospodinjstev na biomaso (zlasti za dimnike) in zmanjšanje emisij delcev (vključno s sajami)?

  Uporaba suhe biomase v kotlu s čimbolj popolnim gorenjem ter odvod čimbolj hladnih dimnih plinov.


  2.  Kakšne so vaše zamisli za zmanjšanja emisij trdnih delcev (PM) v gospodinjstvih?

  Promoviranje uporabe lesnih peletov, saj je zgorevanje peletov bolj nadzorovano in se lahko v primerjavi s poleni zaradi avtomatike bolje prilagaja dejanskim potrebam po toploti. Peleti imajo zaradi certificirane proizvodnje tudi odlično kurilno vrednost ter primerno vlažnost.


  3.  Katere prakse bi po vašem mnenju omogočile učinkovitejše ogrevanje?

  Celovite prenove kotlovnic, ne zgolj menjava kotla, ampak tudi posodobitev razvoda, namestitev zalogovnikov toplote… Morda bi bilo dobro implementirati predsušenje biomase pred sežigom.


  4. Katero vrsto biomase / lesa bi uporabili?

  Pelete ali brikete.